ı Anasayfa ı Fen Deneyleri Diğer Deneyler

Güvenlik Uyarısı

 
 

SICAKLIĞIN GAZLARDA BASINCA ETKİSİ

Deneyin  Amacı:  Gazlara ısı vererek sıcaklığı arttıkça basıncının nasıl değiştiğini kavramak. Etki-Tepki prensibini kavramak.

Düşünce Soruları?
1.
Yazın araçlarda  deodorant bırakmayınız diye uyarılır. Neden?
2. Düdüklü tencerelerde neden düdük bölümü vardır? Ne işe yarar? 

  Dikkat: Bu deneyde kesinlikle deney gözlüğü kullanılmalı ve dikkat edilmelidir!

Araç ve Gereçler:  deney tüpü, demir (statif) çubuk, ispirto ocağı veya mum, iplik, deliksiz tıpa, üç ayak, bağlama parçası.

Uygulama:
1. Düzeneği kuralım.
2.
Tüpe az miktarda su koyarak, ağzını tıpa ile fazla sıkı olmayacak şekilde kapatalım.
3.
Tüpe şekilde görüldüğü gibi ipler kopmayacak şekilde ısı verelim.
4.
Tüpü gözlemleyelim.
     

Değerlendirme Yapalım: Tüpün sıcaklığı zamanla artar. Tüp içinde buğulanma ve su taneciklerinin arttığı gözlemlenir. Ani bir şekilde mantar sağ tarafa doğru fırlarken tüp sol tarafa doğru hareket eder. Tüp bağlı olduğu için sallanma hareketi yaparak bir süre sonra durur. Isının gücünü artırdığımızda, tıpayı tüpe biraz daha sıkı kapattığımızda farklı sonuçlar gözlemlenir.

Deneyden çıkarılacak sonuçlar: Gazların sıcaklığı arttıkça basıncı artar. Bir cisimden ileriye doğru bir parça hareket ettiğinde cisim geriye doğru hareket etmek ister.

Bağlam: Yazın araçlarda deodorant veya çakmak bırakılmamalıdır. Araç içinde sıcaklık çok arttığında gaz basıncı çok artarak patlama meydana gelebilir. Aynı şekilde LPG mutfak tüpleri ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Bir çok sanayi tesisinde gazların yüksek sıcaklıkta patlaması ile ilgili kazalar yaşanabilmektedir.

Bilgilenelim:
a)
Sabit bir hacimde bulunan gaza ısı verildiğinde sıcaklık artar. Sıcaklığı artan gazın taneciklerinin hareket enerjisi artar. Bu hareket enerjisi titreşim, öteleme ve dönme şeklindedir. Enerjisi artan tanecikler kap yüzeyine daha hızlı ve sık çarpar. Bu ise kaptaki gaz basıncının arttığını gösterir. Gazların basıncı sıcaklık ile doğru orantılıdır.

b) Bir lastik balon hava ile şişirildikten sonra ağzı serbest bırakılırsa balonun, çıkan havanın tersi yönünde hareket ettiği görülür. Roketlerin hareketi de lastik balonun hareketine benzetilebilir. Roketin ileri doğru hareketi, dışarıya atılan gaz akımının tepki kuvveti ile sağlanır. Gazı, rokete göre sabit bir çıkış hızı ile atan roketin kütlesi sürekli azalırken, hızı sürekli artar. Bu etki-tepki prensibi olarak bilinir.       

Sizde deneyin: Pet şişenin içine az miktarda su koyup ağzına balon bağlayalım. Pet şişeyi öğle vakti güneş altında bırakarak gözlemleyelim.  

www.fencebilim.com - Hidayet TERECİ