KOCAELİ
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Almaç, kulak temizlik çubuklarının çok yaygınlaştığını belirterek, "Kulağa sokup kulağı temizleme ihtiyacı hissettiriyor ama bu son derece yanlış bulduğumuz bir şey. Kesinlikle bu çubuklar kulağa sokulmamalıdır" dedi.
Almaç, bazı insanların kulakta yer alan doğal salgıyı pamuklu çubuklarla temizlediğine dikkati çekti.
Kulak temizlik çubuklarının gün geçtikçe yaygınlaştığını vurgulayan Almaç, "Her banyoda, nereye gitseniz var. Cazibeli bir şey, karşınızda durduğu zaman size alışkanlık getiriyor. Kulağa sokup kulağı temizleme ihtiyacı hissettiriyor ama bu son derece yanlış bulduğumuz bir şey. Kesinlikle bu çubuklar kulağa sokulmamalıdır" diye konuştu.
Almaç, kulağın banyodan sonra haftada bir temizlenmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Kağıt mendil, peçete veya tuvalet kağıdını parmağınızın ucuna koyacaksınız. Onunla parmağınızın ulaştığı kadar kulak yolunu, girişteki çukurluğu temizlemek yeterlidir. Bu birikinti, zaten herkesin kulağında var. Bu, hastalık filan değil, biz bunu kir olarak da tanımlamayız, serümendir, doğal salgısıdır. Sarı-kahverengi bir görüntüsü vardır ama herkes bunu kir gibi değerlendiriyor, halbuki değil. Mutlaka bunun kulakta bulunması lazım. Bulunmazsa zaten dış kulak yolu hastalanır. Kulak yolu mutlaka fizyolojik olarak bu yağla yağlanmış olacak."
Prof. Dr. ALMAÇ, kulağın her gün çubuklarla temizlenmesi halinde kulak yolunun rahatsız olduğunu, bu nedenle kulak yolunda iltihap, egzema, kaşıntı, kızarıklık ve ağrı gibi hastalıkların ortaya çıktığını söyledi.
Pamuklu çubukların hiç tavsiye etmedikleri bir yöntem olduğunu vurgulayan Almaç, "Zaten kulak yolu, serümeni (yağlı salgı) dışarı doğru itiyor. Siz de dışarıya yaklaşmış olanı mendil yardımıyla dışarı alabilirsiniz" ifadesini kullandı.