Düşünmek görmektir. Balzac

 
 
  |Ana Sayfa| Bilimsel Haberler - Eğitim - Buluş - Sanat - Yaşam - Teknoloji - İcat - Keşif - Zeka - Akıl ...
 
 
 

 

EKO YÜK! / Bilimsel Ortaokul Projesi

 
 

Projenin Adı: EKO YÜK!
Proje Kategorisi: Fen ve Teknoloji
Katıldığı Yarışmanın Adı: En-proje
Derecesi: Türkiye 4. lüğü

Dönem: 2007- 2008 Eğitim Öğretim Yılı
Projeyi Hazırlayan Öğrenci: Z. Efşan BAŞER - Uğur KILIÇ
Sınıfı: 7
Danışman Öğretmen: Hidayet TERECİ

 
 

Özet: Projemizin amacı, enerji tasarrufu sağlamak, yeni bir yük taşıma sistemi geliştirmek, çevre kirliliğini ve trafik kazalarını azaltmaktır. Yük taşıma sistemlerinin yakıt tasarrufu sağlaması için çalışmalar yapılmaktadır. Maglev treni gibi gelişmiş toplu ulaşım araçları üretilmektedir. Projemizin çalışma biçimi diğer çalışmalardan farklılık göstermektedir. İki koni bitiştirilince raylar üzerinde kolay hareket etmektedir. Raylarda açı olunca aracımızın ağırlık merkezi ileriye hareket baskısı yapmaktadır.

Aracımızın tekerlekleri koni şeklinde olunca enerji kazancı olmaktadır. Aracın yükü arttıkça enerji kazancı artmaktadır. Rayların arasındaki açı artırıldıkça enerji kazancı daha fazla artmaktadır. Yük taşımacığında az enerji harcamak projemiz ile sağlanacaktır. Raylı sistemler daha güvenli taşıma sistemi olduğu için trafik kazaları azalacaktır. Yakıt az tüketileceği için çevre kirliliği azalacaktır.


 
 

Projenizin Amaçları:
1.Enerji tasarrufu sağlamak.
2.Yeni bir yük taşıma sistemi geliştirmek.
3.Çevre kirliliğini azaltmak.
4. Trafik kazalarını azaltmak

Giriş: Yük taşıma sistemlerinin yakıt tasarrufu sağlaması için motor sistemini geliştirici çalışmalar yapılmaktadır. Maglev treni gibi gelişmiş çeşitli projeler üretilmektedir.  Projemizin çalışma biçimi diğer çalışmalardan farklılık göstermektedir.

Yöntem:  Deneylerimizi merkez laboratuarlarında danışman öğretmenim ile beraber yaptık. Deneylerimiz 2 hafta süresince yapılmıştır. Her yük miktarı için normal tekerlek ve koni tekerli durumlar için raylar paralel durumda iken ikişer kez ve rayların değişik açıları olması durumunda aynı yük miktarları için 3 kez yapılmıştır. Aracımızın ağırlığını ölçüp, üzerine çeşitli yükler konularak farklı ağırlıklarda hareket etmesi için gereken kuvvet miktarını dinamometre ölçerek kayıt ettik. Aracımız tekerleklerini koni şeklinde getirdik. Aracımızın hareket edeceği raylı sistem kurduk. İki koniyi birleştirerek raylı sistem üzerinde rayların arasında değişik açı olacak şekilde hareket ettirdik. Aracın raydan çıkmaması ve fren yapabilmesi için küçük tekerlekler yerleştirdik.  Aracımızın üzerinde aynı yükler konulduğunda hareket etmesi için uygulanan kuvvet dinamometre ile ölçüldü. Ölçülen değerler karşılaştırıldı. Raylı sistemin arasındaki açı artırılarak deneyler tekrarlandı.    

Sonuçlar ve Tartışma: İki koni bitiştirilince raylar üzerinde kolay hareket etmektedir. Raylarda açı olunca aracımızın ağırlık merkezi ileriye hareket baskısı yapmaktadır. Aracımızın tekerlekleri koni şeklinde olunca enerji kazancı olmaktadır. Aracın yükü arttıkça enerji kazancı artmaktadır. Rayların arasındaki açı artırıldıkça enerji kazancı daha fazla artmaktadır. Yük taşımacığında az enerji harcamak projemiz ile sağlanacaktır. Raylı sistemler daha güvenli taşıma sistemi olduğu için trafik kazaları azalacaktır. Yakıt az tüketileceği için çevre kirliliği azalacaktır. 

Kaynaklar:

Raylı sistemlerde enerji verimli sürüş ve frenleme enerjisinin geri kazanılması
(Süleyman AÇIKBAŞ, Ali ALATAŞ),
http://arsiv.mmo.org.tr/pdf/11189.pdf,
http://www.erdogansemerci.com/content/view/15/2/

 
     
Bir söz: Dedikodu basit ruhlu insanların eğlencesidir. (Corneille)