Düşünmek görmektir. Balzac

 
 
  |Ana Sayfa| Bilimsel Haberler - Eğitim - Buluş - Sanat - Yaşam - Teknoloji - İcat - Keşif - Zeka - Akıl ...
 
 
 

 

Napolyon Kirazı Yanmasın / Bilimsel Ortaokul Projesi

 
 

Dönem: 2007- 2008 Eğitim Öğretim Yılı
Hazırlayan Öğrenci: U. KILIÇ
Sınıfı: 7
Danışman Öğretmen: Hidayet TERECİ

Projenin Adı: Napolyon Kirazı Yanmasın
Proje Kategorisi: Fen ve Teknoloji
Katıldığı Yarışma: Bu Benim Eserim

Projenin Adı: Napolyon kirazı yanmasın

Projenin Amacı: İlkbaharda hava sıcaklığının ani düşmesi durumunda, ağaçlarda açan meyve çiçeklerin yanmasını önlemektir.

Projenin Hedefleri:
1. Meyve çiçeklerinin yanmasını önlemek.
2. Maddi zararı en aza indirmek.
3. Çiftçililikte yeni araçlar geliştirmek.
4. Meyveciliği geliştirmek

Gerçekleştirilen Faaliyetler: 1.Proje konusu belirlendi.(Ekim 1.hafta) 2.Kaynak taraması yapıldı.(Ekim 2.hafta) 3.Yapılacak faaliyetlerin çalışma takvimi hazırlandı .(Ekim 3.hafta) 4.Gerekli araç ve gereçler temin edildi.(Ekim 4) 5.Ziraat mühendisi ile Napolyon kirazı ve meyvecilik konusunda mülakat yapıldı.(Kasım 1.hafta) 6.Meyve çiçeklerinin don yüzünden yanması konusunda çiftçi ile görüşmeler yaparak, Napolyon kiraz ağacı incelendi.(Kasım 1.hafta) 7.Proje modeli kâğıda çizilerek özellikleri belirlendi.(Kasım 2.hafta) 8.Gerekli malzemeler ve araçlar temin edildi.(Kasım 3.hafta) 9.Tahta çubuklara çivi çakıldı.(Kasım 4.hafta) 10.Direnç teli hazırlandı. (Kasım 4.hafta) 11. Direnç teli monte edildi.(Kasım 4.hafta) 12. Şarj edilebilir batarya ve anahtar sitemi yapılarak direnç teline bağlandı.(Aralık 1.hafta) 13. Soğuk havada sistem çalıştırılarak hava sıcaklığına etkisi termometre ile gözlemlendi.(Aralık 2.hafta) 14.Toprağa girecek metalden ayak yapılarak tahtalara monte edildi.(Aralık 3 hafta) 15.Üst bölüme modüler gerginleştirmeyi sağlayan tahta bölüm yapıldı.(Aralık 4.hafta) 16.Proje beyaz renk boya ile boyandı.(Ocak 1.hafta) 17. Toprak ve ağaç maketi yapıldı.(Ocak 2.hafta)

Kullanılan Yöntemler: Kaynak tarama, inceleme, araştırma, gözlem, mülakat, deney Proje Bütçesi: 10,5 YTL,

Ulaşılan Sonuçlar: Projemiz ısı enerjisi üretti. Soğuk havada gerekli olan sıcaklık artışını sağladı. Batarya sistemi modüler olduğu için kolayca şarj edilebildi. Maliyeti düşük oldu. Projem kolayda toplanıp toprağa yerleştirildi. Fazla yer kaplamıyor. Sonuçların Değerlendirilmesi: Maliyeti ucuz olduğu için çiftçiler tarafından satın alınabilir. Şarj edilebilir olması ekonomik kazanç sağlar. Sıcaklık artışı sağlaması meyve çiçeklerinin donmasını engeller. Birden çok ağaç için pratik olarak kullanılabilir.

Proje özeti: Amasya’da Napolyon kiraz çeşidi çok yetiştirilmektedir. Ürün olarak maddi yönden değerli ve ihraç edilmektedir. Bahar mevsiminde ağaçların meyve çiçeği açtığı dönemde ani hava sıcaklığı düşmesiyle çiçekler yanmakta ve ürün kayıpları yaşanmaktadır. Çiftçilerin bu ürün kaybını en aza indirmek için maliyeti düşük, kolay toplanıp kullanılabilen, bataryası modüler yapıda ve şarj edilebilir proje geliştirdim.

        
   

 
 

 

 
     
     
Bir söz: Güçlükler, başarının değerini artıran süslerdir. (Moliere)