ı Anasayfa ı Fen Deneyleri Elektrik Deneyleri  

Güvenlik Uyarısı

   
 

AKÜNÜN ÇALIŞMA PRENSİBİNİN İNCELENMESİ

Deneyin  Amacı:   Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirmek, depolanan enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirerek “şarj ve deşarj” olaylarını görmek.

Düşünce Soruları?
1-Aküler nerelerde ne amaçla kullanılır? 
2-Boşalan bir aküyü tekrar doldurmak (şarj) etmek için ne yapılması gerekir?
3-Araçlarda kullanılan akülerin gerilimi kaç volttur?Araştırınız.
4- Araçlarda aküler neden kolay kolay bitmez?

Araç ve Gereçler:  1.döküm ayak (2 adet), hertz ayağı (2 adet), ampul, sülfürik asit, demir çubuk, kurşun levha (2 adet), beherglas, güç kaynağı, bağlama parçası, bağlantı kablosu, ampul duyu
 
Uygulama:
1-
Döküm ayağa statif çubukları bağlayınız. Üstüne bağlama parçası yardımıyla hertz ayaklarını tutturunuz.
2-
Beherglas içerisine üçte iki kadar su koyunuz. İçerisine az miktar sülfürik asit koyunuz.
3-
Hertz ayaklarına 2 tane kurşun levhayı bağlayınız. Kurşun levhaları hazırladığınız sülfürik asit çözeltisine daldıralım.
4-
Hertz ayaklarının küçük deliklerine bağlantı kablolarını takınız. Bağlantı kablosunun bir ucunu güç kaynağının (+) kutbuna, diğer ucunu da (-) kutbuna bağlayalım.
5-
Tüm bağlantıları yapıp şekildeki düzeneği oluşturduktan sonra güç kaynağını 6-8 volt arasında açalım.
6-
Asidin içerisindeki kurşun levhalardan kabarcıklar çıkacaktır. 5 dakika bekleyiniz. Sonra güç kaynağındaki bağlantı kablolarını söküp, hemen ampul duyuna bağlayalım. Ampulü gözlemleyelim.
 

  Facebookta Paylaş    

Değerlendirme Yapalım: Akümülatörler güç kaynağına bağlandığında elektrik enerjisini depolar. Elektrik enerjisi depolayan akü ampule bağlandığında biriken enerji kimyasal yolla elektrik akımına çevirirler.

Bilgilenelim:  Akümülatör (halk dilinde akü olarak bilinir); Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek depolayan, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürebilen doğru akım kaynaklarıdır.

Akümülatörde elektrolit olarak sülfürik asit çözeltisi, elektrot olarak da genellikle kurşun elektrotlar kullanılır. Sülfürik asit içerisine konulan kurşun elektrotlarda potansiyel fark oluşturmak için doğru akım kaynağına bağlanır. Bu olaya şarj etme denir. 

Bir süre (5 dakika kadar) akım verilerek elektrotlarda potansiyel fark oluşturulur. Bu durumda (-) kutba bağlı elektrot kurşun (Pb+), (+) kutba bağlı elektrot ise kurşun dioksit (PbO2) haline gelir. Elektrolit içinde iki farklı elektrot gibi davranırlar ve akım verebilecek doğru akım kaynağı elde edilir.

Devre güç kaynağından kesilerek voltmetre bağlanırsa ölçülen potansiyel farkın 1-3 volt civarında olduğu görülür. Bu değer kısa sürede düşmeye başar.

Elektrotlar aynı kap içerisinde farklı gözlere konup seri bağlanırsa “akü” elde edilir. Akümülatör akım verirken doldurma sırasındaki olaylar tersine döner. Akünün boşalmasına “deşarj” denir.

www.fencebilim.com - Hidayet TERECİ