Gram başına fiyatları verilerek sıralanan bu maddelerin bazıları son derece tehlikeli ve bulundurulması yasak maddeler olarak göze çarpmaktadır. Verilen rakamlar piyasa koşullarına göre günden güne değiştiği için ve özellikle bazılarının yasak madde olduğu için fiyatlar fikiri verici gösterge rakam olarak alınmalı, oldukça değişebileceği kabul edilmelidir. Sondan başlayarak listeyi verelim:
16 numarada: Safran, gramı 16 dolar
Listedeki tek doğal yiyecek maddesi olan safran, kendine has kokusu, rengi ve tadı olan bir bitkidir. Baharat dünyasının kraliçesi sayılan safran, mutfaklardaki özel yeri yanında, boya ve kimya sanayiinde de kullanılıyor. Daha çok İspanya, İtalya, İran ve Hindistan’da yetiştiriliyor. Bir dönüm tarladan ancak yarım kilo kadar safran elde edilebiliyor. Ülkemizde de yetiştiği bölge olan Safranbolu kasabasına adını vermiş. Safranbolu’nun yıllık safran üretimi 20-25 kg kadar olmakta.
15 numarada: Altın, gramı 45 dolar
En çok mücevher ve değerli para olarak aklımıza gelen altın, endüstride de kullanılmaktadır. En önemli sahip olma nedeni uluslararası para piyasalarında ve devletlerin hazinelerinde, değerli varlık olarak kabul edilmesidir. Saf hali yumuşak olduğu için fiziki kullanımda gümüş, bakır gibi madenlerle karıştırılıyor.
14 numarada: Rodyum, gramı 58 dolar
Atom numarası 45 olan bu element, platin, nikel ve gümüş madenlerinde yan ürün olarak çıkar. Sert, parlak ve 1964 derecede eriyen bir metaldir. Sağlamlığı ve dayanıklılığı ile değişik endüstriyel ve optik cihazlarda kullanılmaktadır.
13 numarada: Platin, gramı 60 dolar
Değerli metallerin belki de en değerlisidir. Kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı çok çeşitli endüstriyel uygulamalarda ve tüketici ürünlerinin üretiminde kullanılır. Mücevher yapımında altından daha değerlidir. Bir kg saf platin elde etmek için topraktan yaklaşık 250 ton cevher çıkarılmak ve işlenmek gerekir.
12 numarada: Metamfetamin, gramı 100 dolar
Son derece bağımlılık yaratan sentetik bir stimulandır. Tıpta özel izinle ve çok kısıtlı kullanımı yanında üretimi, bulundurulması ve satışı yasaktır.
11 numarada: Gergedan Boynuzu, gramı 110 dolar
Gergedan boynuzu 2000 yıl öncesinden Çin kültüründe bazı hastalıklar için öngörülmüştür. Bununla birlikte gergedanların yoğun avlanmasıyla nüfuslarının azalması ve aslında hiçbir tıbbi değeri olmadığının anlaşılmasıyla talep 1990’larda oldukça azalmıştı. Ancak son yıllarda nedense Vietnam’dan kaynaklanan talebin çoğalmasıyla gene fiyatı yükselmekte ve yasa dışı gergedan avlanmaları artmaktadır. Asya ülkelerinin bu maddeyi yasaklamaları bir miktar etkili olsa da Güney Afrika gibi gergedan barındıran ülkelerde her yıl 15-20 gergedan boynuzları için yasa dışı avlanmaya kurban gitmektedir.
10 numarada: Eroin, gramı 130 dolar
Afyon bitkisi tohumundan çıkarılan morfinden elde edilen, uyuşturucu maddeler sınıfından, son derece bağımlılık yaratan, öldürücü olabilen, beyaz veya kahverengi bir toz bir maddedir.
9 numarada Kokain, gramı 215 dolar
Güney Amerika’da Ant dağlarında yetişen ve “Erythroxylon coca” adı verilen bir ağacın yapraklarından elde edilen, bağımlılık yaratan, kuvvetli stimulan yasaklı bir maddedir. Yaygın bir içecek olan Coca-Cola 19uncu yüzyılda ilk çıktığında bir şişesinde 9 miligram kokain vardı. 1903’te kokain yasaklanmasıyla firma onu kaldırılmasına karşın gene de içeceğee, onun tadına yakın bir tad vermeye çalıştı.
8 numarada LSD; gramı 3000 dolar
Kimyasal adı Lysergic Asit Diethylamit olan, beyin işlevlerini çok kuvvetli etkileyen sentetik bir maddedir. Psikolojik etkileri arasında, zaman ve mekan bilincini kaybetme, gözler açık veya kapalı olarak halusinasyon görme bulunmaktadır. Bağımlılık yaratmamakla birlikte çok kez ölüme yol açan sonuçlar doğurmuştur. Örneğin “uçuyorum” diyerek kendini yüksek yerden boşluğa bırakanlar, denizin üstünde koşmaya çalışanlar, kendini yakanlar, kontrol veya müdahale altında bulunmazlarsa ölebilirler. Ağızdan veya damardan alınır. En yüksek eşik dozu en çok 20-30 mikrogramdır.
7 numarada Plutonium, gramı 4000 dolar
Atom sayısı 94 ve kimyasal simgesi Pu olan aktinit serisi radyoaktif bir elementtir. Gri-gümüş renktedir ve hava ile temasında yüzeyi okside olur. Dünya’da doğal olarak bulunmayan bu element uranyumdan özel laboratuarlarda elde edilir. Son derece zehirlidir. Atom bombasında kullanıldığı için üretimi hükumetlerin sıkı kontrolu altındadır.
6 numarada Painit, gramı 9000 dolar
Birçok mücevhercinin bile duymadığı Dünya’da en ender bulunan taş olan painit, kahverengi, kırmızı, portakal renkte bir kristaldir. İlkta kez 1950’lerde Burma’da keşfedildiğinde Dünya’da sadece 2 tane fasatlı painit taşı bulunuyordu. Son yıllarda keşfedilenlerle birlikte şimdi sayı birkaç yüze varmıştır.
5 numara’da Tafeit, gramı 20 000 dolara kadar
İlk olarak Kont Edward Taaffe tarafından 1945’te keşfedilen ve adını ondan alan, bu mor-kırmızı kristal taş, şimdilik sadece mücevher olarak kullanılmaktadır. Çift refraksiyon (ışığı çift kıran) gösteren taş yapısında magnezyum ve berilyum bulundurur. Sertlik skalasında oldukça yüksek, 8-8,5 değerle ve güzel çekici rengiyle çok pahalı mücevheratta görülebilir.
4 numarada Tritium, gramı 30 000 dolar
Tritium, araştırmalarda ve fizyon reaktörlerinde kullanılan bir radyoaktif hidrojen izotopudur. Normal hidrojen atomlarında bir proton ve bir elektron varken, tririum çekirdeğinde protonon yanında iki nötron daha bulunur. Eğer protonun yanında bir nötron varsa buna da deuterium denir. Tritiumun radyoaktivitesi düşük enerjili bir beta ışınından oluşur ki, insan derisinden içeri giremeyecek kadar düşük bu enerji, tehlikeli değildir. Fakat içinde tritium atomları bulunan ağır suyun içilmesi tehlikelidir.
3 numarada Elmas (Pırlanta), gramı 50 000 dolar
Saf karbondan oluşan bu taş, kuyumculukta kesimine göre elmas veya pırlanta adını alır. Taşın kalitesi ve büyüklüğüne göre birim fiyatı çok değişebilir. Saf karbonun kübik kristal yapısıdır. Diğer bir saf karbon madde grafittir. Elmas bilinen en sert ve en yüksek ısıl geçirgenliğe sahip maddedir. Bu özelliği ile endüstride kesme ve aşındırma işlemlerinde yoğun kullanılır.
2 numarada Kalifornium-252, gramı 27 milyon dolar
Atom numarası 98 olan kalifornium elementinin bu izotopu doğada bulunmaz. Sentetik olarak sadece ABD ve Rusya’da iki nükleer tesiste üretilir. Yıllık üretim (2003 rakamları) ABD’de 0,25 gram, Rusya’da da bunun onda biri kadardır. Çok kuvvetli bir nötron kaynağı olarak PGNAA (prompt gamma neutron activation) analizinde ve kanser tedavisinde kullanılır. Endüstriye özel izin ve koşullarda mikrogramlar mertebesinde satılır.
1 numarada Antimadde, gramı 6,25 trilyon dolar
Antimadde parçacık fiziğinde antiparçacıklardan oluşur. Yani bildiğimiz elektron proton gibi atomaltı parçacıklarla aynı kütlede, fakat ters elektrik yükü ve madde özelliğine sahip parçacıklardır. Aynı türden bir madde ve antimadde bir araya geldiklerinde birbirlerini yok ederler ve ortaya E=mc2 denklemi karşılığında enerji çıkar. Antimadde doğada normal olarak bulunmaz. Ancak Dünya’daki sayılı birkaç parçacık hızlandırıcısında büyük enerji ve emek isteyen deneyler sonucunda çok küçük miktarlarda üretilmiş ve kısa süre sonra yok olmuştur.
Kaynakça:
-
https://learni.st/learnings/216379-the-16-most-expensive-substances-in-the-world?board_id=29279
-
http://www.bilimania.com/