FenceBilim

Bilimsel Haberler İletişim  
Bilimsel Haberler  

Her bildiğini söyleme, her söylediğini bil. Clavdius

 

|Ana Sayfa|  www.fencebilim.com Bilimsel Haberler - Eğitim - Teknoloji -  Buluş  - Fizik - Kimya - Biyoloji - icat - Sanat  
 
  Ormanlar İklim Değişikliğine Tepkili   
 
Avrupa'da iklim değişikliği nedeniyle ormanlardaki ekonomik değer kaybının %14 ile %50 arasında olacağı kestirilmekte. İsviçre Orman, Kar ve Arazi Araştırmaları Federal Enstitüsü yönetiminde ve Avrupa çapında değişik kurumların katılımı ile yürütülen bir araştırmanın sonuçları Nature Climate Change dergisinde yayımlandı. Yayımlanan makaleye göre eğer bu gidişatı değiştirmek için önlemler alınmazsa 2100 yılına kadar zarar miktarı yüzlerle milyar avroyu bulacak.
 
 
   
 

 

 
 
 
Avrupa'da ormanlar, 2 milyon km2 üzeri bir alan ile toplam kara yüzölçümünün %32'sini kaplıyor. Aynı zamanda önemli bir ekonomik ve endüstriyel sektörün kaynağını oluşturuyor. Fakat küresel ısınma ormanları etkilemekte. Bunun ilk göstergeleri görünmeye başladı bile. Bu değişimin ekolojik etkileri üzerine tartışmalar sürerken İsviçre, Almanya, Hollanda ve Finlandiya'dan bir grup bilimci değişimin ekonomik etkilerini araştırdı.

Araştırmacılara göre birçok ağaç türünün yetişme alanları hem sıcaklık artışından hem de yağış miktarındaki değişikliklerden etkilenecek. Soğuk ve nemli iklime uyumlu, Norveç ladini (spruce) gibi türler değişikliklerden en olumsuz etkilenenler arasında yer alıyor.

Çalışmaların dikkate aldığı, 1,4 °C ile 5,8 °C sıcaklık arası artışlarının olması artık kaçınılmaz görünüyor. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Chenge) üç değişim senaryosunu temel alan araştırmacılara göre Norveç ladini Batı, Orta ve Doğu Avrupa'daki yetişme alanlarını terk ederek kuzeye doğru çekilecek. Yüksek irtifalardaki Alp ladini yaşamını azalarak da olsa sürdürebilecek. Buna karşılık kuraklığa alışkın olan ve Akdeniz ikliminde yavaş büyüyen çeşitli meşe türleri yaşam alanlarını kuzeye doğru genişletecekler.

Orman alanlarındaki ağaç türlerinin dağılımı 2100 yılında çok değişmiş olacak. Norveç ladini ve huş ağacı (birch) birçok bölgede yok olup küçük bir alana sıkışıp kalacak. Bunun yerine orman alanlarının büyük oranı yalnız Akdeniz meşeleri için uygun duruma gelecek. Bu oran değişik senaryolara göre %60'a kadar çıkarken ortalama %34 olacak. IPCC senaryolarından iyimser olanına göre meşe türlerinin tüm Avrupa ormanlarındaki payı bugünküne göre  %11 ile %28 arasında artacak. Kötümser senaryoya göre bu artış %40, ortalama senaryoya göre %32 olacak. Ağaç türlerinin değişmesi ilk bakışta olumsuz gelmeyebilir. Ancak Akdeniz meşeleri ladinlere göre daha yavaş büyüyor ve kereste değeri daha az. Hesaplamalara göre bu gelişmenin ekonomiye kaybı %14 ile %50 arasında değişebilir. Ortalama öngörülen kayıp oranı %28.

Bu kayıplar parasal olarak ifade edilirse, en iyimser ve en kötümser kayıplar 60 ile 680 milyar avro arasında değişiyor. Ortalama kayıp ise 190 milyar avro olarak belirlendi.

Ayrıca, meşe türlerinin atmosferden karbon dioksit emme kapasitesi daha az
olması küresel ısınmayı olumsuz etkileyecek. Araştırma öngörülerinde yer verilmemiş olsa da bazı ülkelerde şehirleşme alanları orman alanlarının azalması pahasına genişleyecek.

Araştırmacılar çözüm yolları olarak öncelikle küresel ısınmayı yavaşlatacak önlemlere dikkat çekmekte. Ormancıları ilgilendiren öneriler arasında Avrupa'nın doğal ortamında bulunmayan yeni ağaç türlerinin buralara ekimi ve yaygınlaştırılması var. Bunlar arasında atlas sediri (atlas cedar) ve köknar ağacı (douglas fir) bulunmakta.

Kaynak:
http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate1687.html
http://www.bilimania.com/

 
 
     
     
  Bir söz:  Yaşam bir pabuç gibidir, eğer ayağına uyduramazsan bütün ömrün ahh! off! çekmekle geçer. Anomin  

 

 

... Bilimsel Bilgi ve Haberler

 
  - Galler'de laboratuarda yıldırım üretildi.    
  - Genç dahi 14 yaşında kitap yayımladı.     
  - Tüm servetini "Türkiye'de Bilime" adadı.     
  - Obama'dan ödül alan ilk Türk kadını    
  - OXFORD'A bir Türk'ten tarihi bağış!    
  - 20 yaşında 11 dili konuşabiliyor!    
  - Türk mühendislerinden yepyeni bir teknoloji!    
  - Türk cihazına ABD den büyük ilgi!  
  - 16 yaşında hoca oldu!    
  - Anaconda projesi: Denizlerde elektrik aranacak.'  
  - Dünyanın ilk ışık alanı kamerası 'Lytro'.    
  - Asit yağmurlarına Dikkat!  
  - Türk Edison ve Harika İcadı.  
  - Türk icadı süper DVD.    
  - NASA izafiyet teorisini doğruladı.    
  - İşte Türk yapımı ARIKOPTER.    
  - Projem dünyayı değiştirecek.    
  - Mukavvadan çok sağlam köprü.  
  - ABD'nin en büyük atom bombası imha edildi.  
  - Çin'in üçte biri çöpe gömülü.  
  - Çinliler devasa sebze üretiyor.  
  - Arılarında duyguları var.    
  - 4505 metrede bir çiçek.    
  - Çelik kumaş ödül getirdi.  
  - Elektromanyetik kumaş ürettik.  
  - Hastane mikrobuna Türk buluşu.  
     
  Tüm bilimsel haberler >>>