Bilimsel Haberler  

Kitap olmayan kitaplar da vardır. Lamb

 

 

|Ana Sayfa|  www.fencebilim.com Bilimsel Haberler - Eğitim - Teknoloji -  Buluş  - Fizik - Kimya - Biyoloji - icat - Sanat 
 

Türk doktorların bilimsel çalışmasına ABD'den ödül!

Türk doktorlarının, "rahim ameliyatından sonra dışkılama ve idrar fonksiyonları" konulu bilimsel çalışmasına, Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği tarafından 2017'nin "bilim alanındaki en iyi makale" ödülü verildi.

  Facebookta Paylaş  

 

 

Tarih: 12 Haziran 2018
   
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre ödülü, ABD'nin Nashville kentinde, geçen ay düzenlenen kongrede, çalışmayı hazırlayan ekip adına Ankara Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu aldı.

Prof. Dr. Kuzu başkanlığında, aynı anabilim dalından Doç. Dr Fırat Kocaay, Biyoistatistik Anabilim dalından Prof. Dr. Atilla Elhan, Doç. Dr. Derya Öztuna ve Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Op. Dr. Filiz Akınsu'dan oluşan ekip tarafından hazırlanan makale çalışması, geçen yıl, Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği'nin bilimsel dergisi Diseases Colon&Rectum'da yayınlandı.

Bu kapsamda, Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği tarafından 2017'de "bilim alanındaki en iyi makale" seçilen çalışmanın ödül töreni, derneğin 1899'dan bu yana her yıl düzenlenen ve kalın bağırsak hastalıkları alanında yapılan en büyük bilimsel tıp kongresinde, dünya genelinden yaklaşık 1700 doktorun katıldığı oturumda yapıldı.

Rahim alınması sonrasında, organların yer değiştirmesi ve sarkması nedeniyle ortaya çıkan sorunların araştırıldığı çalışmanın büyük beğeni kazandığı kongrede, ekip adına ödülü alan Prof. Dr. Kuzu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ekibin yaklaşık 8 yıl süren araştırmalarında, histerektomi (rahim alınması ameliyatı) yapılan 327 hastayı ameliyat öncesi ve sonraki dönemde takip ettiğini, hastaların ameliyat sonrası dönemde karşılaştıkları dışkılama ve idrar fonksiyonlarını araştırdıklarını belirtti.

Kolon ve rektum kanseri tedavisi konularında hazırlanan eğitim videolarının da 2010 ve 2016'da, Amerikan Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği'nin en iyi bilimsel video ödülünü kazandığını hatırlatan Kuzu, bilim alanında kazanılan bu başarıların, Türkiye ve Ankara Üniversitesi adına tesadüf olmadığını vurguladı.

Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan ve yakıt pilleri üzerine 16 yıldır bilimsel çalışma yapan Doç. Dr. Yurtcan, bu alanda önemli başarılara imza attı.

Elektrikle çalışan araçlardaki lityum bataryaya rakip olacak yakıt pili alanındaki çalışmasıyla geçen yıl Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'nü (GEBIP) alan Yurtcan, geliştirdiği nanomalzemeler sayesinde elektrikle çalışan otomobillerde 5 dakikalık dolumla şarj olan yakıt pili üretmeyi başardı.

Elektrikli araçlarda lityum bataryalar yerine kullanılabilmesi bakımından önem arz eden ve 5 dakikada şarj olan yakıt pillerinin takılacağı araçlar, 480 kilometre yol kat edebilecek.

Çevre dostu olan yakıt pili, bu özelliği dolayısıyla elektrikli araçlarda kullanılan ve 30 dakika ile 12 saat arasında dolup 240 kilometre gitmeyi sağlayan lityum bataryalara rakip olacak.

Yurtcan, Birleşmiş Milletler (BM) "11 Şubat Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslararası Günü" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel çalışmalarını daha çok yakıt pilleri üzerinde yaptığını ve bunlar için nanomalzeme geliştirdiğini söyledi.

Doç. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, elektrikli otomobillerde yakıt pilli ya da lityum bataryalı olmak üzere iki sistem kullanıldığını ifade ederek, bu sistemler arasındaki farkı şöyle anlattı:

"Lityum bataryaların şarj süresi 30 dakika ila 12 saat ve oldukça yüksek, ayrıca bir şarjla yaklaşık 240 kilometrelik yol gidiliyor. Bizim ürettiğimiz yakıt pillerinde ise 5 dakikalık dolumla yaklaşık 480 kilometre yol gidilebiliyor. Yakıt piline hidrojeni beslediğimizde hidrojenin dolumu yaklaşık 5 dakika sürüyor. Yani içten yanmalı motorun deposu ne kadar sürede doluyorsa yakıt pilli araçlarda da o şekilde doluyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ödül aldı.
Üniversitelerde bu konularda daha farklı çalışmalar yapıldığını anlatan Yurtcan, yakıt pili çalışmalarıyla 2017 TÜBA GEBİP ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldığını söyledi.

Doç. Dr. Yurtcan, söz konusu bilimsel çalışmaları devletin desteklediğini ve önemsediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kalkınma Bakanlığı yakıt pili konusunda alt yapıyı oluşturmak için proje çağrısına çıktı. Nano teknolojide en çok dikkat etmemiz gereken sağlık, enerji ve savunma sanayi. Biz enerji ayağındayız. Şu an dünyada yüzde 75 oranında fosil yakıt bazlı enerji kullanımı var. Dolayısıyla biz yakıt pilleriyle hidrojeni kullanarak çevresel olarak çok temiz ve sadece su buharının çıktığı bir sistemle elektrik elde etmiş olacağız. Bu hidrojeni de alternatif kaynaklardan elde ettiğimizde daha çok temiz ve çevre dostu teknolojiyle elektrik üretimi gerçekleştireceğiz."

Etiketler:  TÜBA, Kanser, Kolon, Retkum,  Tıp

Kaynak: Anadolu Ajansı - www.aa.com.tr
 

 

Bir söz: Hatalar, ekseriya en iyi öğretmendir. (Froude)
 

  Bilimsel Haber Arşivi
  - Bu lamba yerçekimiyle çalışıyor!
  - Görünmezlik gerçek oldu! 
  - Anne karnında heceleri ...
  - Dünyanın en sinir bozucu sesi
  - Nar kabuğu her derde deva!  
  - Farelerin ''aklı okundu''.   
  - Müzik beynin de gıdası!   
  - "İcat çıkardık" 1025 buluşa ...
  - Türk bilim adamı alternatif köpük
  - 15 yaşında pankreas kanseri için
  - Ameliyatlarda ''kirpiler'' taklit
  - Uykusuzluk  hafızayı olumsuz
  - Dünyada ilk kez yalnızca İTÜ de
  - Hayat kurtaran tasarım!    
  - İzmir'de üretildi, Avrupa'ya ihraç
  - Akıl okuyan cihaz geliştirildi!   
  - Piranalar çene şampiyonu!
  - Higgs bozonu en önemli bilimsel
  - 1335 süper beyin Türkiye'den
  - Bakteri hücresine dijital veri ...  
  - Türk mucit Fransız'ları şaşırttı!  
  - Kandan kök hücre üretildi.  
  - Şekil değiştirebilen ev!  
  - Su üzerinde yürüyüp ...
  - Türk öğrencilerin "Hidromobil"
  - Türkiye dünya markası oluyor.   
  - Buz içinde yaşayan bakteri ...
  - 4 bin 95 basamaklı sayıyı ...
  - Anne karnında bebeğin esnemesi!
  - Enerji sorununu bakteriler  ... 
  - Doğalından 85 kat daha dayanıklı!
  - Cep telefonunu salla sarj olsun!  
  - Cern'de önemli keşif!     
  - Bu minibüse ayakta yolcu ...
  - Kendini onaran beton!   
  - Dut çekirdeği "anti-oksidan"...
  - Bu da ''Japon işi''.   
  - Peçeteden ilham aldı.  
  - Yapay kemik iliği!  
  - İnsan vücudunun dayanma ...  
  - Kimyasal madde som altına ...
  - GDO'lu mısır yiyen fareler ...
  - D Vitamini bir efsane mi? 
  - Cep doyma duygusunu yok ...  
  - Zeka mutluluğu da etkiliyor.  
  - Sevgisiz büyümek hastalık ...
  - Mars'a giden NASA aracına Rize'li  
  - Topuklu ayakkabı fıtık nedeni!  
  - Türk araştırmacılar beynin ...   
  - Moleküllerdeki bağlar ilk kez ...
     Tüm bilimsel haberler >>>