|Ana Sayfa|            

 

       
 
 

 Derdim yüreğimde eller ne bilsin. (Aşık Veysel)  

 

|Fizik Anasayfa|  

  Bilimsel Haberler - Egitim - Teknoloji -  Bulus  - Fizik - Kimya - Biyoloji - icat - Sanat
Deney İzle Üstün Yetenek Günlük Plan Projeler Akıl Küpü İcatlar DYK Kurs Rehberlik
Bilimsel Bilgi Zeka Oyunları Yıllık Plan Sunular Bilim İnsanları IQ-Test Yıllık Plan Sınıf Öğrt.
 
Kral Hieron'un Altın Tacı - Fizik Hikayeleri IV

Rivayetlere göre olay M.Ö. III. yüzyılda olduğu ifade edilmektedir. Zamanında Sicilya Kralı Hieron ile Arşimed iyi anlaşırlardı. Arşimed saray çevresinde doğup büyümüştür. Arşimed'in babası ise kralın matematikçisidir.

Syracuse kralı Hiero, bir savaştan zaferle ayrıldıktan sonra halkı için tapınak yaptırmaya karar verir. Bu tapınakta ayrıca bir kez daha krallığını ilan edeceğinden altın defne yapraklarından oluşan bir taç yaptırmak ister. Bu isteğini yerine getirmesi için tuttuğu bir altın ustasını tacı yapması için görevlendirir ve ustaya bunun için gerekli miktarda altın verir. Fakat birkaç gün sonra, altın ustasının tacı saf altından yapmadığından şüphelenmeye başlar. Bunu öğrenmek için ise kuzeni Arşimet'i görevlendirir. Tabi ki şu an bizim için çok kolay bu soru milattan önc yaşayan insanlar için çok zor bir sorudur.

       

 

Zamanın ünlü bir matematikçi, fizikçi ve mühendis olan Arşimet,  bu soruyu günlerce çok düşünür ve işin içinden bir türlü çıkamaz. düşünür. Fakat Kral'ın gözüne girmek istemektedir. Bu sorunun cevabını bulmakla kendinin önemli biri olduğunu ispatlayacaktır. Arşimed bir gün hamamda yıkanırken dikkatini bir şey çeker. Küvete girdiğinde batan kısmının hacmi kadar  su taştığını görür. Bu gözlem sonucunda zihnide müthiş bir kıvılcım çakar. Bu sırada Yunanca 'Buldum' anlamına gelen 'Evreka' diyerek hamamdan dışarı koşmaya başlar.Bazı rivayetlerde kralın sorucunun cevabını bulma heyecanı ile hamamdan çıplak fırladığını yazar.

Suya tamamen batan bir cisim hacmi kadar su taşırmaktadır. Hediye taç kütlesine eşit saf altın bir taç yaptırır. İki tacı suya bırakıp tamamen battığında eşit hacimde su taşırması gerekir. Böylece hediye edilen tacın saf altından yapılıp yapılmadığını anlar. Araştırmalar sonunda altın ustasının hile yaptığını ortaya çıkaran Arşimet, sorunu çözmesinin yanında bir de suyun kaldırma kuvvetini keşfederek gelecek nesiller yeni bir yasa armağan etmiştir.

Sonuç olarak Arşimed suya giren bir cismin hacmi kadar su taşırdığını anlamıştır. Bu o dönem için önemli bir keşiftir kuşkusuz…

 
Etiketler: Fizik Hikayeleri, Kral Heron, Arşimet, Archimedes, Evreka, Arşimet
 
 

<<< Geri  -   İleri >>>